IPhone 14 и какво знаем за него

До пускането на пазара на моделите iPhone 14 за 2022 г. остават още няколко месеца, но тъй като за тези устройства се подготвят някои забележителни актуализации, слуховете за тях се носят още отпреди излизането на моделите iPhone 13.

Не очакваме значителни промени в дизайна тази година, но издутините на камерата за iPhone 14 и iPhone 14 Pro може да станат по-дебели, като издутината на Pro ще нарасне по-осезаемо. Очаква се Apple да представи нови цветови варианти, като може би ще добави лилав нюанс.

Размерите на iPhone се променят през 2022 г., а Apple премахва 5,4-инчовия iPhone mini, тъй като той се оказа непопулярен сред клиентите. След като видя слабите продажби на iPhone mini, Apple планира да се фокусира върху по-големи размери на iPhone за своите флагмански устройства и очакваме да видим 6,1-инчов iPhone 14, 6,1-инчов iPhone 14 Pro, 6,7-инчов iPhone 14 Max и 6,7-инчов iPhone 14 Pro Max. Имайте предвид, че тази година няма да има 5,4-инчов iPhone 14 mini.

От 2017 г. насам iPhone с Face ID имат прорез в предната част, в който се помещава цялото необходимо оборудване за сканиране на лицето, но това ще се промени с пускането на iPhone 14. Очаква се през 2022 г. моделите iPhone 14 Pro да премахнат прореза в полза на нов дизайн. За известно време слуховете бяха повсеместни, но изглежда, че Apple ще избере някаква комбинация от кръгъл изрез с дупка за камерата, съчетан с изрез с форма на хапче, в който да се помещават ключовите компоненти за Face ID. За съжаление тази функция ще бъде ограничена до Pro моделите, а по-достъпните модели iPhone 14 ще продължат да разполагат със стандартен прорез.

Новите iPhone винаги включват подобрения в камерата и iPhone 14 не прави изключение. Ще има подобрения на ултраширокоъгълната камера и има вероятност Apple да въведе „перископна“ леща, която позволява много по-голямо оптично увеличение, но все още не е ясно дали това ще стане през 2022 г. или 2023 г. Очаква се Pro моделите iPhone да получат 48-мегапикселови камери и възможност за запис на 8K видео, но тези функции няма да са налични в стандартните модели iPhone 14.

Моделите iPhone 14 Pro може да имат титаниева рамка вместо рамка от неръждаема стомана, а преработените решетки на високоговорителите и микрофона са възможни. Apple може да използва и нова термична система с парна камера, която ще поддържа iPhone по-хладен, за да сведе до минимум въздействието на по-бързите чипове и 5G свързаността.

Слуховете сочат, че моделите iPhone 14 вероятно ще продължат да използват същия чип A15, който беше представен в серията iPhone 13, докато моделите iPhone 14 Pro ще получат актуализиран чип A16. Така за първи път Pro моделите на iPhone ще получат по-бърз чип, като Apple вероятно ще избере този начин, за да намали разходите, а също и поради продължаващите проблеми с доставките.

iPhone 14

Без Notch и с нов Face ID Hardware

Поне за някои от моделите iPhone 14, а именно Pro моделите, Apple работи за премахване на прореза, в който се намира хардуерът, необходим за Face ID. Изрезът беше спорно дизайнерско решение, когато беше представен през 2017 г., и оттогава не се е променил почти нищо, с изключение на промяната на размера при iPhone 13.

Анализаторът на Apple Минг-Чи Куо заяви през март 2021 г., че моделите iPhone през 2022 г. няма да имат прорез, а вместо това ще приемат дизайн в стил „дупка-пунк“, който е популярен при много телефони с Android. Оттогава слуховете се развиха и имаме по-ясна представа какво да очакваме.


Вместо само един изрез с дупки, Apple работи върху дизайн, който ще включва както изрез с форма на хапче, така и кръгъл изрез. В кръглия изрез вероятно ще се помещава точковият проектор за Face ID, а изрезът във формата на стълб ще включва предната камера, инфрачервената камера за Face ID и евентуално други компоненти.


Възможно е Apple също така да планира да постави част от хардуера за Face ID под дисплея на iPhone, което ще намали размерите на необходимите изрези и ще остави повече свободно пространство на екрана в предната част на устройството. Въпреки това двата изреза заедно не се различават твърде много по размер от стандартния прорез, така че не очаквайте много повече налична площ на дисплея.

Въпреки че моделите iPhone 14 Pro ще получат различна настройка на предната камера, стандартните модели iPhone 14 и 14 Max ще имат обикновени прорези и ще изглеждат подобно на моделите iPhone 13.

Дисплей ProMotion
Имаше ранни слухове за iPhone 14, които предполагаха, че и четирите модела iPhone 14, които ще се появят през 2022 г., ще могат да предлагат ProMotion дисплеи с честота на опресняване до 120 Hz, но изглежда, че това няма да се случи.

Дисплей с честота 120hz
Apple вероятно ще ограничи технологията ProMotion само до моделите iPhone 14 Pro – ход, който анализаторът на дисплеи Рос Янг обяснява с липсата на наличност на необходимите дисплеи. Йънг даде да се разбере, че според него 120Hz честота на опресняване ще остане функция на iPhone 14 Pro. Очаква се технологията Always-on display също да бъде въведена като ексклузивна за iPhone 14 Pro и Pro Max.

Корейският уебсайт The Elec заяви, че поне един от моделите iPhone, които ще се появят през следващата година, ще използва стандартен LTPS OLED дисплей без 120Hz ProMotion технология, което подкрепя изявленията на Янг. Анализаторът Джеф Пу твърди, че функцията ще се появи във всички модели iPhone 14, но той не е известен със своята надеждност.

Дизайн на корпуса
Очаква се моделите iPhone 14 да изглеждат като моделите iPhone 13 със същия дизайн с плоски ръбове. Лийкърът Джон Просър твърдеше, че Apple ще въведе по-дебел корпус без изпъкналост на задната камера и кръгли бутони за регулиране на звука, но неговата информация изглежда е била невярна въз основа на по-късни слухове и изтичане на части от тях.

Предполагаеми рендери, изобразяващи моделите iPhone 14, се появиха през март, а рендерите предполагат, че стандартните модели iPhone 14 няма да имат промени в дизайна, като ще се отличават със същия вид като моделите iPhone 13. Ще има стандартен прорез заедно с абсолютно същата издутина на камерата на гърба с диагонално разположение на камерата.
През април се появи снимка, за която се твърди, че изобразява калъпи на предстоящите модели iPhone 14 на Apple, която ни дава по-ясен поглед върху размерите на предстоящите устройства. Калъпите вероятно са предназначени за използване при производството на калъфи, но изглежда, че те съответстват на слуховете, които сме чували за iPhone 14 досега.

калъпи за iphone 14

Няма iPhone 14 mini, като Apple предлага два 6,1-инчови iPhone-а и два 6,7-инчови iPhone-а. Както се говори, издутините на камерата са с около пет процента по-големи, а калъфите, предназначени за моделите iPhone 13, едва ли ще паснат на моделите iPhone 14 заради увеличаването на размера.

Комплектът калъфи за моделите iPhone 14 предоставя по-подробен поглед върху разликите в размерите между моделите и различните изрези за камерата, които се очакват. Калъфите са в съответствие с всички слухове, които чухме, като изобразяват 6,1 и 6,7-инчови размери и по-големи изрези за камерата за Pro моделите с настройки на камерата с три обектива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *